Školní výlet VI.A aneb Olomoucí za historií i sportem

Školní výlet VI.A aneb Olomoucí za historií i sportem

18. června 2024 se žáci VI.A vydali do Olomouce s plánem na atraktivní, byť velmi vyčerpávající výlet. Po přesunu z Horní Moštěnice vedly naše první kroky na vyhlídku v 18. patře výškové budovy Regionálního centra u vlakového nádraží, abychom viděli Olomouc a všechny její památky s patřičným nadhledem.

Poté jsme přejeli do centra města a prohlédli si orloj, barokní kašny a sloup Nejsvětější Trojice, který je ale na dlouho vlivem rekonstrukce skrytý za lešením.

Pak už nás tramvaj vezla směrem k Neředínu a krátkou procházkou jsme dorazili do JUMP arény v OC Olomouc City. Tady už děti čekalo 75 minut nespoutaného řádění na trampolínách, které je připravilo o litry potu a zásoby energie, kterou ale velmi rychle dočerpali. Kromě všech zdejších atrakcí měli připravenou i závodní dráhu. Ti, kdo ji zvládli nejrychleji, byli odměněni zmrzlinami.

Vymezený čas velmi rychle utekl a na řadu přišlo zklidnění nejen žaludků. K tomu nám velmi pomohla interaktivní výstava KRIMINÁLKA s mnoha zajímavými exponáty, které si všichni mohli vyzkoušet a odhalit tak, „Kdo zabil profesorku Pospíšilovou“. Jednalo se o face recogniction – rozpoznávání obličejů, obtisk těla, kde si každý vytvořil 3D kopii svého reliéfu, sestavování identikitu, hádání kódu s ověřením, jak těžké je najít heslo k otevření stolu, možnost otestovat si, jak dobrý má kdo čich a zjistit, jaké pachové stopy mohou kriminalistům pomoci určit místo činu či pachatele, balistika, model zámku, s názornými popisy, jak vypadají poškození různými nástroji při násilném vniknutí bez použití originálního klíče a hlavolam, upravený na kriminální tematiku

Výstava zatížila mozky a dala odpočinout tělům, takže mohl následovat rozchod, nákupy, občerstvení a posilnění v Globusu i celém obchodním centru.

Na zpáteční cestě jsme pod ostřížím zrakem revizora včas dorazili na nádraží a příjemně klimatizovaným vlakem s přestupem v Přerově se sice propocení, ale nadšení vrátili z vydařeného výletu domů.